dimecres, 16 de maig del 2012

Gènere Cistus

Les plantes del gènere Cistus formen part dels matollars mediterranis i algunes espècies són pioneres  en la recuperació de sòls degradats, especialment després d’un incendi forestal (les seves llavors s’obren i germinen abans ajudades pel foc). Es tracta d’espècies perennifòlies, arbustives i llenyoses. Les seves flors són regulars, hermafrodites i amb cinc grans pètals, sovint arrugats, que cauen fàcilment de la flor. A la conca del Mogent podem trobar les següents espècies:
Cistus monspeliensis (Català: estepa negra, Castellà: Jaguarzo negro). Espècie present des de Girona fins a València, incloent les Illes Balears.  Espècie de distribució mediterrània força abundant típica de garrigues obertes i que floreix entre els mesos d’abril i juny. L’estepa negra té les flors blanques i les fulles de color verd fosc i allargades. A les fulles presenta unes glàndules que donen un aroma molt característic i a més s’enganxen als dits. Força abundant a la conca del Mogent.
Cistus monspeliensis (Javi Mendoza)


Cistus albidus (Català: estepa blanca, Castellà: Jaguarzo blanco). Espècie present des de Girona fins a Alacant, incloent les Illes Balears.  Espècie típica de pinedes i matollars sobre substrats carbonatats. Floreix entre els mesos d’abril i juny. L’estepa blanca té les flors de color rosa – lila i les fulles de color verd clar.
Cistus albidus (Javi Mendoza)


Cistus salviifolius (Català: estepa borrera, Castellà: Jaguarzo morisco). Espècie present des de Girona fins a Alacant, incloent les Illes Balears.  Espècie típica de pinedes i alzinars, preferentment sobre sòls descalcificats. Floreix entre abril – juny. L’estepa borrera té les fulles arrodonides (a diferència de l’estepa negra que les té allargades) i de color verd fosc i flors de color blanc.
Cistus salviifolius (Javi Mendoza)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada