dilluns, 13 de maig del 2013

Ischnura graellsii

Els odonats pertanyen a un ordre d’insectes coneguts com a libèl·lules i cavallets del diable (també com espiadimonis). Viuen associats a punts d’aigua (rius, llacs, estanys, etc) on dipositen els seus ous i on es desenvoluparan les seves larves (nimfes). Els adults (diürns i depredadors) presenten quatre ales membranoses, un abdomen llarg i estret i un cap més ample que la resta del cos amb dos ulls compostos molt grans. Tenen grans mandíbules amb peces bucals de tipus mastegador.
Es divideixen en zigòpters (Cavallets del diable) i anisòpters (libèl·lules). Els zigòpters normalment quan es troben aturats les seves ales es disposen de manera paral·lela al abdomen i tenen els ulls estan clarament separats. En canvi, els anisòpters, presenten ales desiguals (les posteriors més grans que les anteriors) i en repòs les ales es disposen perpendicular al cos.
Una espècie que podem observar a la conca del Mogent és Ischnura graellsii (zigòpter). De mida molt petita, amb una longitud total entre els 2,6 – 3,1 cm. A Catalunya es poden observar els adults entre mitjans d’abril i mitjans d’octubre. Viu en diferents hàbitats aquàtics, ja sigui en aigües estancades o rius.

Ischnura graellsii (Foto: Javi Mendoza)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada