dilluns, 31 de gener del 2011

Observacions destacades Gener 2011

OCELLS
- Cabusset (Tachybaptus ruficollis): Totes les observacions corresponen a les basses del Club de Golf de Vilalba. Màxim observat de 22 exemplars el dia 27 (Javi Mendoza)
- Fotja vulgar (Fulica atra): Totes les observacions corresponen a les basses del Club De Golf de Vilalba. Màxim de 27 individus el dia 27 (Javi Mendoza)
- Fredeluga (Vanellus vanellus): S’observen durant tot el mes en dos grups principals al pla del Rieral (Cardedeu) amb un màxim de 84 exemplars i als voltants de ca n’Eres Nou (Cardedeu) amb un màxim de 63 exemplars (Oscar Bargalló i Javi Mendoza)
- Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus): Observacions concentrades al entorn del riu Mogent a Vilanova del Vallès amb un màxim de 67 individus el dia 19 (Quim Ferrer i Javi Mendoza) i al pla del Rieral (Cardedeu) amb un màxim de 5 individus el 24/1 (Javi Mendoza)
- Gavina cendrosa (Larus canus): Primera observació per la conca del Mogent i segona pel Vallès Oriental. Individu trobat el 29/12 al pla del Rieral (Javi Mendoza) que es pot observar en varies ocasions durant el gener fins el dia 11 (Oriol Baena, Oscar Bargalló, Andrés García, Robert Manzano i Javi Mendoza)
- Picot garser petit (Dendrocopos minor): diverses observacions al riu Mogent, Torrent de Sant Hilari i Torrent del Fou (Quim Ferrer i Javi Mendoza)
- Roquerol (Ptyonoprogne rupestris): observacions concentrades a la segona meitat de mes amb un màxim de 15 individus el dia 31 a les basses del Club de Golf de Vilalba (Javi Mendoza)
- Pica-soques blau (Sitta europaea): un individu el dia 21 a prop del Torrent del Fou – Ca l’Ambràs (St. Pere de Vilamajor) on no es coneixia la presència de l’espècie (Javi Mendoza)
- Botxí meridional (Lanius meridionalis): un individu el dia 14 als Camps de Can Siló – Can Cutiró (Javi Mendoza)
- Gralla (Corvus monedula): continua l’exemplar provinent de la comarca d’Osona (projecte gralla) al pla del Rieral (Oscar Bargalló i Javi Mendoza)
- Pinsà mec (Fringilla montifringilla): 2 exemplars a la Serra de Ca l’Estraguès (Cardedeu) el dia 21 (Andrés García i Javi Mendoza)
- Durbec (Coccothraustes coccothraustes): diverses observacions amb un màxim de 4 individus a la riera de Vallforners – Pont Vell (Cardedeu) el dia 11 (Javi Mendoza)
- Lluer (Carduelis spinus): diverses observacions durant el mes (Toni Alonso, Quim ferrer i Javi Mendoza) amb un màxim detectat el dia 9 a la riera de Vallforners – Molí de Maspons (Cardedeu) (Javi Mendoza)
- Cruixidell (Miliaria calandra): observació de 24 exemplars el dia 2 al riu Mogent – Pla de Can Font (Toni Alonso)

MAMÍFERS
- Eriçó fosc (Erinaceus europaeus): un individu jove observat a la serra de Sant Hilari (Cardedeu) el dia 5 (Andrés García i Javi Mendoza) i un individu mort prop del Torrent del Pla (Cardedeu) el dia 19 (Javi Mendoza)
- Guineu (Vulpes vulpes): un individu observat a l’entrada de les Faldes del Montseny (St. Pere de Vilamajor) el dia 16 (Manuel Mendoza) i un exemplar el dia 19 al Pla de Can Font (La Roca del Vallès) (Quim Ferrer i Javi Mendoza)

AMFIBIS
- Tòtil (Alytes obstetricans): uns 4 individus escoltats a prop del Torrent del Fou – La Martinenca (St. Antoni de Vilamajor) el dia 14 coincidint amb uns dies d’elevades temperatures (Javi Mendoza)
- Gripau corredor (Epidalea calamita): un exemplar el dia 29 al pla del Marital (Andrés García i Javi Mendoza)

diumenge, 30 de gener del 2011

Lectura d'anelles

La nit del 30/8/09 es van aturar al voltant de 50 Cigonyes blanques Ciconia ciconia al centre de Cardedeu. L’estol va marxar cap al voltant de les 11:00h del dia següent direcció SW. Es van poder llegir diferents anelles entre elles les que ens ha reenviat l’Oscar Bargalló que acaba de rebre la informació del ICO.
- 1 exemplar anellat com a poll el 16/6/03 a Salem – Affenberg, Sudwurttenberg (Tubingen): Alemanya (Distància: 875 km – Temps: 2268 dies)
- 1 exemplar anellat com a poll el 17/6/93 a Turckheim, Belfort: França (Distància: 814 km – Temps: 5919 dies)

dijous, 27 de gener del 2011

Basses del Club de Golf de Vilalba

La construcció d’un camp de Golf al terme municipal de La Roca del Vallès en el límit amb Cardedeu va comportar molta controvèrsia i desacords en la població. Es tractava d’una zona agrícola de certa extensió en les propietats de Manso Vilalba. Aquest camp de golf havia d’anar acompanyat d’una urbanització privada que sembla que ha quedat paralitzada i en l’actualitat, després de varis anys només hi ha dos xalets construïts.

L’equipament del camp de golf va comportar la construcció de tres basses artificials i una bassa de reg. Aquestes basses han comportat la creació d’un hàbitat escàs a la conca del Mogent i per tant, han acabat convertint-se en uns espais d’importància per a la cria, la migració i l’hivernada de diferents espècies d’ocells aquàtics. Entre aquestes espècies aquàtics cal destacar la presència constant d’Ànec collverd Anas platyrhynchos, de Cabusset Tachybaptus ruficollis, de Polla d’aigua Gallinula chloropus i en especial de Fotja vulgar Fulica atra. La Fotja vulgar Fulica atra és una espècie de presència escassa a la comarca i a les basses de Vilalba ja s’ha comprovat la reproducció d’una parella i a més, les basses s’han establer com a lloc d’hivernada per l’espècie en els darrers anys amb un màxim de 27 individus.

D’altres espècies que s’han pogut observar en aquestes basses de nova creació són Bernat pescaire Ardea cinerea, Martinet blanc Egretta garzetta, Esplugabous Bubulcus ibis, Ànec xiulador Anas penelope, Corriol petit Charadrius dubius, Cames llargues Himantopus himantopus, Gamba verda Tringa nebularia entre d’altres i les observacions destacades de fumarell negre Chlidonias niger, espècie rara a la comarca, i l’observació de Morell de plomall Aythya fuligula (primera observació coneguda per la comarca del Vallès Oriental).

dilluns, 24 de gener del 2011

Inventari zones humides de Catalunya

La direcció General de Medi Natural (Desembre 2006) va realitzar un inventari de les zones humides de Catalunya. Aquest inventari inclou dos espais de la conca del Mogent: La gravera d'en Segur (coneguda també com la bassa dels ànecs) i el sargar de la Roca al Pla de Can Font

Gravera d'en Segur

Sargar de la Roca

Malgrat l'inventari no s'han dut a terme mesures de protecció d'aquests espais de la conca del Mogent

diumenge, 16 de gener del 2011

El Mogent i la seva conca

Aquesta pàgina neix amb la idea de donar a conèixer els valors naturals, en especial la fauna, de la conca del riu Mogent (180 km2) a la comarca del Vallès Oriental. El riu Mogent (31.4 km) neix al vessant septentrional del Corredor a partir del torrent de Ca l’Arenes i finalitza amb la unió amb el riu Congost entre Montmeló i Montornès del Vallès per formar el riu Besòs. Presenta diversos afluents i rieres que recullen les seves aigües del massís del Montseny i de les serralades litorals vallesanes. Els seus principals afluents són, entre d’altres, la riera de Cànoves - Vallforners (17.3 km) i la riera de Vilamajor – Vallserena (12.5 km).
Si tens observacions destacades, qualsevol comentari a fer, fotografies, denuncies, etc.. col·labora!