dimecres, 19 de desembre del 2012

Agró blanc

L’agró blanc Casmerodius albus, és un ocell de la família dels ardeids, gairebé tan gran com el bernat pescaire però de formes més estilitzades. El plomatge és completament blanc i el bec de color groguenc (excepte en l’època de cria).  És un ocell en clara expansió a Catalunya i cada cop més freqüent d’observar en època hivernal a la nostra comarca. Consultant la bibliografia la primera observació registrada pel Vallès Oriental és de l’any 2008 i a partir d’aquest any ja hi ha observacions de cada temporada. La gran totalitat d’observacions és reparteixen entre la conca del Tordera i el riu Besòs – Congost.

Agró blanc (Casmerodius albus) (Javi Mendoza)



A la conca del riu Mogent la primera observació registrada  és del 2009 i no hi ha cap nova observació fins al 2012 on ja s’ha observat en 3 ocasions, així fins aquest moment ja són 4 observacions enregistrades.

Observacions d'agró blanc a la conca del Mogent

SOCC Hivern

El dia 4.12.12 es va fer el primer cens d’hivern del projecte SOCC (Seguiment d’ocells comuns a Catalunya) de la temporada amb bones condicions climàtiques i de visibilitat i amb una temperatura de 8 graus. El recorregut comença al pla del Mot (terme municipal de Vilanova del Vallès) i finalitza al pla de Can Font (terme municipal de La Roca del Vallès). En total es fa un recorregut de 3 km que transcorre entre el riu Mogent i la plana agrícola.

Riu Mogent al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Plana agrícola del pla del Mot (Javi Mendoza)

Plana agrícola del pla del Mot (Javi Mendoza)

Riu Mogent al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Riu Mogent al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Riu Mogent al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Riu Mogent al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Riu Mogent al Pla de Can Font (Javi Mendoza)



Tot aquest espai es troba dins de la Xarxa Natura 2000 i dins E.I.N, tot i així, hi ha zones força degradades, brutes i amb trams amb molta vegetació al·lòctona.

Cartell de la Xarxa Natura 2000 a Vilanova del Vallès (Javi Mendoza)

Acumulació d'ampolles i altres plàstics al riu Mogent (Javi Mendoza)


Es van observar més de 30 espècies diferents d’ocells, tant espècies lligades al medi aquàtic com la polla d’aigua o el blauet, espècies d’ambients agrícoles com la alosa vulgar o el xoriguer o espècies més forestals com el durbec o el picot garser gros (Javi Mendoza)
 

Mallerenga cuallarga (Aegithalos caudatus) al Pla del Mot (Javi Mendoza)

Blauet (Alcedo atthis) al Pla de Can Font (Javi Mendoza)

Aligot comú (Buteo buteo) al Pla de Can Font (Javi Mendoza)

El visó americà

El visó americà és un mamífer carnívor de la família dels mustèlids. Es tracta d’una espècie forana escapada de granges pelleteres i que té efectes negatius en la nostra fauna. El seu pelatge pot variar des de el color bru gairebé negre fins a tonalitats més grises o pàl·lides. És molt característic d’aquesta espècie la taca blanca en el llaví inferior. Al tractar-se d’un animal semi aquàtic el podem trobar en basses, rius i rieres, canals i fins i tot en zones urbanes aprofitant el clavegueram on s’alimenta de rates. Hi ha observacions en diferents trams del riu Mogent i la riera de Vallforners.

Visó americà (Mustela vison) al Pla del Mot - Riu Mogent (Javi Mendoza)

Espais: Pla de Can Vilaró

El pla de Can Vilaró es troba al marge esquerra del riu Mogent, al terme municipal de Montornès del Vallès. Es tracta bàsicament d’una zona agrícola molt planera i pràcticament desforestada. Hi ha diferents camins per recórrer l’espai agrícola i on es poden observar diferents espècies d’ocells de zones obertes.

Pla de Can Vilaró (Javi Mendoza)

Esplugabous (Bubulcus ibis) (Javi Mendoza)

Cartell que informa de la zona agrícola de Can Vilaró

 
El tram del riu Mogent que transcorre per el pla de Can Vilaró és probablement el tram més degradat i desforestat de tot el curs fluvial. Només trobem alguns arbres dispersos per la riba del riu i alguns plataners a mesura que ens apropem al nucli urbà. No és una zona on es puguin observar moltes espècies aquàtiques degut a que no hi ha suficient vegetació on els ocells es puguin amagar i alimentar.
Cartell que informa de la Xarxa Natura 2000

Riera de Vallromanes al seu tram final

Tram del riu Mogent al Pla de Can Vilaró

Tram del riu Mogent al Pla de Can Vilaró

Camí del marge esquerra del riu Mogent a la zona de Can Vilaró

Menjadores

Un any més, s’han col·locat menjadores a la zona de la Martinenca. El menjar que s’utilitza és bàsicament pipes de gira-sol, cacahuet i una barreja de llavors per ocells granívors.
Menjadores a la Martínenca (Javi Mendoza)

Femella de pinsà comú (Fringilla coelebs) (Javi Mendoza)

Mallerenga carbonera (Parus major) (Javi Mendoza)

Mallerenga carbonera (Parus major) (Javi Mendoza)

Mallerenga carbonera (Parus major) i pinsà comú (Fringilla coelebs) (Javi Mendoza)

Mallerenga carbonera (Parus major) (Javi Mendoza)

Mallerenga carbonera (Parus major) i pit-roig (Erithacus rubecula) (Javi Mendoza)